Dirigent

Ute_Jobes_02
Ute Jobes

Ute Jobes werd geboren in 1965 in Aken, Duitsland. Ze groeide op in een muzikaal en kunstzinnig gezin. Diverse instrumenten werden binnen het gezin bespeeld, zoals fagot, viool, gitaar, mandoline en piano. Ook werd er veel samen gezongen en gemusiceerd.

Op 6 jarige leeftijd begon Ute met blokfluit- en op een leeftijd van 8 jaar met pianoles. Later volgde ze lessen voor hobo, bij Gerhard Spiessberger, klarinet, gitaar en djembe. Haar eerste zanglessen volgde zij bij Rolf Schmitz-Malburg, later bij Kathelijn van Dongen, Frank Hermans, Louise Deal en Claudia Couwenbergh. Ook leidde ze diverse vocale en instrumentale ensembles en zong in verschillende koren in de Euregio, o.a. in het Madrigalchor Aachen o.l.v Hans Leenders en Kamerkoor Maastricht o.l.v. Ludo Claessen. Ze speelde hobo in o.a. het duo Sus&Ute, in de Harmonie St. Aemiliaan Kerkrade, in het kleine blazersensemble Neurode en in het blazers dubbelkwintet Feniks.

In november 2012 voltooide Ute met succes de Meerjarige Dirigenten Opleiding (MDO) in Tilburg.

Momenteel is ze dirigent van het vrouwenkoor Avec Plaisir in Vaals en van het MoKla Vocaal Ensemble in Voerendaal. Daarnaast vervangt ze regelmatig dirigenten in de Euregio. Zo was zij in 2012 en 2013 tweede dirigent van het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus en in 2013 mede-repetitor bij de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar. Ze zingt in het Vocaal Ensemble Kerkrade, o.l.v. Louise Deal.

Pas een aantal jaren geleden ontdekte Ute haar passie om te componeren. Als autodidact kan en mag ze haar gevoelens de vrije loop laten, tijdens het componeren. Professionele ondersteuning ontvangt zij van Kentaro Sato en Ludo Claesen. Ondertussen zijn een aantal werken van haar succesvol in première gegaan. Een aantal compositieopdrachten en vragen naar haar werken stimuleren haar om dit ingeslagen pad verder te volgen.